New Dwelling, Leicestershire

Site and Context

The site for this dwelling lay on the slope of a green valley in a small rural hamlet offering challenges to both the design and build to accommodate the hillside requiring the internal levels to be split with the lower floor effectively being a semi basement.

As a result, great care and ingenuity were required to ensure that the external envelope was fully watertight with seamless lines internally to accommodate a green oak frame.

An integral part of the Client’s brief was the creation of a large glazed screen enclosing the dining room to maximise the magnificent views over the new garden and natural valley beyond. This was achieved with an impressive green oak fully glazed frame dominating the space and which performs the combined function of window, enclosure and structure.

The building regulations drawings were produced with a high level of detail to meet the requirements of the LABC (local Authority Building Control) and to assist as much as possible with the construction process.

Outcome

The Client, who was also the builder, was delighted with the final result and found the build process smooth in part thanks to a comprehensive collection of technical and detailed drawings.

Would you Like to know more? Please get in touch:

Get in Touch